HTML

Kovács és Fia Kft. Sütöde

Ennyi ember nézelődik itt:

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Magvas tönkölybúza kenyér recept

2009.02.28. 11:15 DEXTER

Hogyan készítsünk finom, egészséges kenyeret egyszerűen?

 

Hozzávalók 60 dkg magvas tönkölybúza kenyérhez:
15 dkg bio tönköly fehérliszt
25 dkg bio teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 g szárított instant élesztő
1 ek. búzasikér
10 dkg búzakorpa
1 ek. szezámmag
1 ek. napraforgómag
1 ek. zabpehely
2 ek. búzacsíra
1 ek. só
1 ek. cukor
2-2,5 dl langyos víz
0,3 dl kukoricacsíraolaj vagy lenmagolaj
 
A hozzávalók minőségi változtatása, pl. tönköly helyett rozsliszt vagy instant élesztő helyett normál élesztő ill. másfajta magvak tetszés szerinti használata a recept elkészíthetőségét nem befolyásolja. A variációk száma végtelen.
 
Tippek: 1.      A lenmag, tökmag, napraforgómag tömöríti, lehúzza a tönkölybúza kenyeret, a pelyhek és a szezámmag lazítják. 2.       A sikér (más néven glutén, szejtán, búzafehérje, búzahús) a kenyér keleszthetőségét és formázhatóságát növeli. Magasabb, lyukacsosabb, puhább lesz tőle a kenyér.
Magyarázat: A sikér szerkezete víz hatására egymásba kapaszkodó, nyúlós anyagot képez, ami a tésztába zárja az élesztő szaporodása során termelt szén-dioxidot, ami a magvas tönkölybúza kenyeret felfújja. Így a szén-dioxid a tésztában apró buborékok formájában bezárva marad, és ez adja a kész kenyér lyukacsosságát.
A sikér könnyen beszerezhető gyógynövény- és bioboltokban, vagy hipermarketek biorészlegén Fontos: A sikér használata kiemelten fontos nem búza lisztek esetén, pl. rozsliszt, árpaliszt, zabliszt, kukoricaliszt stb., mert ezeknek nincs vagy alacsony a sikértartalmuk! (A tönköly és a durumliszt búzalisztnek számít.) Sikért a gluténérzékenyek nem fogyaszthatnak.
 
A magvas tönkölybúza kenyér elkészítése:
A hozzávalókat a víz és az olaj kivételével egy tálban szárazon elkeverem, majd hozzáadom az olajat és annyi langyos vizet, amennyivel jól gyúrható lesz a tészta (kb. 2- 2,5 dl). Jól összedolgozom, és tíz percig dagasztom.
Egy, az előbbinél nagyobb tálba engedek forró vizet, és a kisebb tálat benne a tésztával beleteszem. Ruhával több rétegben betakarom úgy, hogy a ruha a nagyobbik tálat is teljesen eltakarja. Egy órán át hagyom így kelni, majd az óra leteltével átgyúrom, és ismét kelesztem ugyanezen a módon egy órán keresztül.
A szépen megkelt tésztát sütőlapra teszem, a tetejét tejjel megkenem, és tejbe áztatott tökmag és lenmag keverékével jól beborítom. A sütő aljába egy lapos edényben kb. 2 dl vizet teszek, és a kenyeret hideg sütőbe téve közepes lángon kb. 50 percig sütöm.
 
Tipp: Gyönyörű fényes lesz a kenyér , ha elkészülte előtt pár perccel vízzel jó alaposan megspriccelem, majd készre sütöm.
 
A magvas tönkölybúza kenyér tárolása:
A kenyeret hagyni kell kihűlni. Kihűlése után pamut ruhába vastagon becsavarva akár egy hétig is finom marad. A tönkölybúza kenyér megpenészedni nem szokott. Ahhoz túlságosan finom. :-)
 
Jó étvágyat hozzá!

Ettél már igazi, finom, ropogósra sült, piros kenyeret, ami még langyos, amikor vajazod? Szeretnéd ezt nap mint nap átélni? És mi lenne, ha ez a kenyér, amit a családod asztalára teszel, nemcsak hogy messze finomabb, táplálóbb és egészségesebb, mint bármelyik, boltban kapható kenyér, de ráadásul még a te kezed munkáját is dicsérné? Szeretném, ha tudnád, hogy magvas tönkölybúza kenyeret sütni otthon egyáltalán nem ördöngösség.
Kell hozzá egy egyszerű recept, meg néhány apró, de lényeges fogás, és olyan kenyeret sütsz otthon, hogy még a barátnőid is a csodájára járnak!

Macrina Bakery Squash Harvest Loaf — Pain automnal à la courge de la boulangerie Macrina by La tartine gourmande.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kovacsesfia.blog.hu/api/trackback/id/tr86971272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása